7. října 2016

Jak zaparkovat v Praze?


Chystáte se do Prahy autem? Bez problému. Chcete v Praze zaparkovat? Zde nastává malý problém, ale nebojte se. Vysvětlíme Vám, jak parkuje správný Pražák. Obecně můžeme říct, že v Praze jsou 4 parkovací zóny a věřte mi, že i občané města pražského mají občas problém barevným značením porozumět.

Modrá zóna je pro určena pro rezidenty, kteří vlastní parkovací kartu. Tu mohou zpravidla získat lidé s trvalým bydlištěm, majitelé některé z budov nebo vlastníci provozovny v dané lokalitě. Tyto lidé zde mohou parkovat bez omezení. Všichni ostatní zde mohou zaparkovat maximálně na 3 hodiny. Předtím musíte ale zaplatit prostřednictvím webové aplikace – virtuální parkovací hodiny.

Parkování, Auta, Vozidla, Provoz, Města, Park

Fialová zóna je tzv. Smíšeným parkováním. Lidé s platným parkovacím průkazem zde mohou parkovat neomezeně. To se nás ale netýká. Na fialové zóně můžeme parkovat bez platného průkazu po zaplacení přes virtuální parkovací hodiny nebo v parkovacím automatu, který se nachází v blízkosti každého parkoviště. Maximální délka parkování v této zóně je 24 hodin. Ceny se liší dle toho, do jaké cenové skupiny patří daná část Prahy. Celkem jsou 3 a nejdražší je centrum Prahy.

Oranžová zóna je určena pro krátkodobé parkování. Všichni zde mohou parkovat po dobu maximálně 3 hodin po zaplacení stanovené částky přes virtuální parkovací hodiny nebo v parkovacím automatu. 
 
Pokud jsem Vás doteď moc nepřesvědčila o výhodách parkování v Praze, tak mám pro Vás v záloze další možnost, tzv. P+R parkoviště. Ty se zpravidla nacházejí v odlehlejších částech města a nacházejí se v blízkosti zastávek městské dopravy. Poplatek za parkování je obvykle symbolický a do centra již odjíždíte městskou dopravou. Tento typ parkovišť má odlehčit dopravě v centru města a rozhodně se jejich počet bude nadále zvyšovat.

Ve zkratce o parkování v Praze:

Platby

- parkovací automat 
- virtuální parkovací hodiny, odkaz na tuto webovou aplikaci najdete zde: https://ke-utc.appspot.com/static/select.html?label=PRAHA

Parkovací zóny

MODRÁ – pro rezidenty s platnou parkovací kartou, vy můžete parkovat maximálně 3 hodiny, zaplacení pouze přes virtuální parkovací hodiny.

FIALOVÁ - pro rezidenty s platnou parkovací kartou, vy můžete parkovat po dobu až 24 hodin, zaplacení přes virtuální parkovací hodiny nebo v parkovacím automatu.

ORANŽOVÁ – krátkodobé parkování, všichni mohou parkovat po dobu maximálně 3 hodin, zaplacení přes virtuální parkovací hodiny nebo v parkovacím automatu.

P+R PARKING – odstavná parkoviště u zastávek městské dopravy na okraji města, symbolický poplatek, do centra odjíždíte v klidu autobusem, metrem, tramvají, eventuálně vlakem.


Přeji Vám všem jen skvělé zážitky z Prahy a hlavně bezstarostné parkování v tomto krásném městě. Pokud byste se rádi dozvěděli více o parkování v Praze, doporučuji navštívit www.parkujvklidu.cz.


Jarka Kolářová

0 komentářů :

Okomentovat